Din seria Retete Delicioase de nerefuzat (2) – Rata à l`orange

Rata à l`orange

villeroy-boch-ente-orange-rezept-header

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 3 cepe frantuzesti
  • 1 kg morcov
  • funze de dafin
  • 1 crenguta de rozmarin
  • 1 rata (aproximativ 1.5-1.8 kg) pregatita pentru cuptor
  • sare, piper dupa gust
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 200 ml suc de portocale
  • 80 g zahar
  • 200 ml suc de portocale
  • 3 linguri de otet alb balsamic
  • 1 lingura de faina de porumb
  • 2 portocale

* ingredientele sunt puse in ordinea in care vor fi folosite, de aceea unele se repeta

Mod de preparare:

  1. Preincalzeste cuptorul la 150°C. Curata ceapa frantuzeasca si tai-o cubulete (cu cat mai mici cu atat mai bine). Curata morcovii si taie-i in bucati, apoi adauga-i in tava sau vas ceramic impreuna cu ceapa, rozmarinul si cateva foi de dafin. Cu mare atentie spala rata atat pe dinafara cat si pe dinauntru si freac-o bine cu sare si piper. Rumeneste-o in tava speciala (in pozitite verticala) cu ulei de masline pana prinde o culoare aurie pe toate partile. Cand este gata, adaug-o peste patul de legume preparat anterior, toarna apoi 200ml de suc de lamaie si bag-o la cuptor pe raftul din mijloc, timp de 2 ore. Mare atentie ca din 20 in 20 de minute sa inmuiati rata cu sosul ce se formeaza, cu ajutorul unei linguri sau a unei ustensile speciale. Cand rata este gata, trebuie sa reduci temperatura cuptorului la 100°C, toarna sosul din tava intr-un bol si lasa in continuare preparatul la cuptor pentru a se mentine cald.
  2. Caramelizeaza zaharul intr-o tigaie la temperatura medie. Adauga restul de suc de portocale (200ml), sosul rezultat de la prepararea carnii si otetul alb balsamic si fierbe-le fara capac aproximativ 30 de minute pana se reduce la jumatate cantitatea. Asezoneaza dupa gust cu sare si pipper. Amesteca faina cu putina apa rece si foloseste-o pentru a ingrosa zeama rezultata.
  3. Spala portocalele in apa fierbinte, sterge-le si decojeste-le de coaja in fasii mici cu ajutorul unui cutit. Curata de membrana fiecare felie pana ramai doar cu miezul celor 2 portocale, lasa-le intr-o oala cu apa clocotita pentru 1 minut si lasa-le la scurs. Se serveste impreuna cu sosul de la punctul 2. si cu rata preparata la cuptor.

Pofta buna!

<- Vezi aici Din seria Retete Delicioase de nerefuzat (1) – Acadele cu Cocos

Vezi aici Din seria Retete Delicioase de nerefuzat (3) – Bauturi calde delicioase ->