Ceramica, Inox sau Invelis Anti-aderent? Studiul tigailor

fissler_teaserbild1_pfannenkunde_03

Ti s-a intamplat vreodata ca pestele sau clatitele sa ti se lipeasca de tigaie sau ca friptura pur si simplu sa nu se faca cum trebuie? Este cu adevarat enervant, mai ales cand ai facut totul cum trebuie si nu intelegi de ce nu iese bine. Evident mi s-a intamplat si mie, asa ca am facut cercetari amanuntite si m-am gandit sa impartasesc cu tine ce am descoperit. Da, stiu, imi ramai datoare 🙂

 

Este extrem de usor sa obtii rezultate perfecte daca folosesti tigaia potrivita. Asa este! Tigaia face diferenta!!! Cine ar fi crezut ca o tigaie va conta chiat atat de mult?

Ca sa fi la adapost, cel mai sigur este sa ia in casa 2 tigai: una din inox si inca una cu invelis protector anti-aderent (ideal ar fi sa ai 3- una cu invelis de ceramica). Cu siguranta acum te intrebi ce este acela invelis protector anti-aderent :). Conform ultimelor studii, s-ar parea ca teflonul (pe care toate il folosim) ar fi cam toxic pentru organism, substantele eliminate de acesta atunci cand este incins nefiind chiar cele mai sanatoase. Asa ca expertii au creat aceasta protectie anti-aderenta a tigailor care inlocuieste teflonul si nu mai dauneaza sanatatii noastre, a gurmanzilor.

Pentru preparatele rapide, mai ales daca vrei sa prinda si crusta aceea crocanta delicioasa, este musai sa folosesti tigaia de inox! Aceasta se poate utiliza la temperaturi foarte inalte fara a se deforma sau strica. Sunt perfect stabile si distribuie caldura in mod egal. Recomand cu caldura produsele de la Fissler!!! Sunt aproape indestructibile, rezistente la zgarieturi si pot fi spalate in masina de vase.

Cum sa atingi temperatura ideala de prajire?

Incinge tigaia la temperatura medie (recomandare: 2/3 din temperatura maxima), fara ulei. Asteapta 3-4min si apoi poti face testul picaturilor de apa: pur si simplu lasi sa picure pfissler_teaserbild2_steakschuleutina apa rece de pe dejete in tigaie. Daca apa “danseaza” pe suprafata si isi pastreaza forma de lacrima inseamna ca este la temperatura ideala. Cu ajutorul unui prosop de hartie, sterge apa si adauga uleiul (untul sau untura, depinde ce preferi sa folosesti pentru prajire – eu personal prefer untul 😀 ), apoi preparatul pe care vrei sa il gatesti (fara sare- scoate apa din carne, fara piper- se arde in tigaie si sa fie scos din frigider cu cel putin 30min inainte sa il pui pe foc). Condimentele pot fi adaugate ulterior, undeva pe la jumatatea procesului de prajire.

  • Prajire delicata (ex: prajirea oualelor)

fissler_teaserbild1_pfanne_oel

Pentru prajirea mai delicata cum este cea a oualelor, a cartofilor, a pestelui, sau a oricaror preparate care se fac foarte repede si se ard usor, este nevoie sa folosesti o tigaie cu protectie anti-aderenta. Astfel eviti lipirea preparatului de tigaie si obtii o prajite uniforma si delicioasa.

  • Invelisul ceramic

tigaie-ceramica-delimano-dry-cooker-trilogyTigaile cu invelis ceramic sunt potrivite atat pentru prajirea mai soft, cat si pentru prajirea rapida a preparatelor. Este ideala pentru carnea taiata fasiute subtiri (atat marinata, cat si nemarinata), chiftelute, sosuri, cartofi prajiti, etc. Niciodata nu trebuie incalzita la temperatura maxima inainte de a pune produsele in tigaie. Dupa prajire, trebuie lasata sa se raceasca complet si apoi poate fi curatata cu un servet de hartie. Pentru a-i prelungi viata si pentru a o pastra in stare perfecta, nu o curatati cu detergenti sau bureti care pot zgaria sau matuii invelisul interior. De asemenea se recomanda sa nu fie spalata in masina de spalat vase deoarece se poate deteriora efectul non-stick al invelisului ceramic.

Acum ca ti-am facut pofta, intra pe www.sensodays.ro, ia-ti tigaia preferata si Spor la Gatit!