Bucătării moderne: idei de amenajare și sfaturi utile pentru o bucătărie modernă

Bucătării moderne: idei de amenajare și sfaturi utile pentru o bucătărie modernă

Interpretarea unei bucătării moderne poate fi redusă la trei repere esențiale:

  • Mobilier cu linii simple
  • Materiale naturale
  • Electrocasnice încorporabile

Primele două caracteristici țin în mare măsură de designul specific stilului modern, cât mai practic și lipsit de ornamente, cu linii simple și forme geometrice, iar cea de-a treia reiese din nevoia noastră firească de confort și de libertate de mișcare.

Nu contează cât de puțin sau cât de mult timp petreci gătind, eficiența aparatelor electrocasnice este vitală pentru orice amenajare de bucătării moderne. Spațiul destinat preparării mesei capătă noi roluri: pe lângă funcția principală, o bucătărie trebuie să încurajeze conversația, să ofere o ambianță primitoare pentru momentele de relaxare în familie și să aibă un aspect cât mai plăcut, curat și ordonat, mai ales în cazul unei configurații open space. Fiecare centimetru de suprafață care poate fi eliberată de aglomerările de obiecte contribuie la crearea unei atmosfere îmbietoare: bucătăria modernă împrumută de la camera de zi coordonata socială, transformându-se în locul preferat de familie și oaspeți deopotrivă.

Îți vom arăta în rândurile de mai jos care sunt principalele aspecte de care trebuie să ții seama în amenajarea unei bucătării moderne și către ce tip de electrocasnice e recomandat să te orientezi.

Mobila de bucătărie modernă

Când alegi mobilierul modern pentru bucătăria ta, îți recomandăm să dai deoparte tot ce înseamnă:

  • Mânere și uși ornamentate
  • Culori întunecate, marouri
  • Suprafețe mate
  • Aparență masivă

Alege, în schimb, dulapuri și cabinete cu linii simple, zvelte și uși neîmpodobite.

Mobila modernă pentru bucătărie trebuie să se distingă prin:

  • Aspect compact
  • Dulapuri cu uși glisante sau fără mânere, care se deschid printr-o simplă apăsare cu degetul
  • Culori deschise, strălucitoare (alb, gri, albastru, galben), combinate cu accente intense de culoare contrastantă (roșu, negru, oranj, argintiu sau chiar auriu)
  • Spoturi încastrate deasupra blatului de lucru
  • Linii orizontale (dulapuri late, încăpătoare)
  • Spațiu de depozitare suficient
  • Scaune din lemn sau metal, fără tapițerii bogate, cu linii cât mai simple
  • Masa unei bucătării moderne nu trebuie să fie neapărat o masă de dining tipică, ci o insulă cu blat laminat, din granit, ceramică, beton sau chiar inox. În cazul unei bucătării open space, masa poate fi una îngustă și înaltă, de bar, care delimitează zona de gătit de zona de dining.
  • Într-o bucătărie mică modernă care nu dispune de suficient spațiu pentru o insulă sau pentru o masă de bar poți opta pentru o masă extensibilă de perete, care se transformă în dulap util imediat ce termini de mâncat.
  • Conceptul de modernism în bucătărie se construiește pe calitatea practică a unui obiect de mobilier și pe felul în care acesta păstrează coerența decorului. Fiecare element trebuie ales în funcție de suprafața disponibilă, având mereu în minte importanța spațiului deschis.
  • Stochează vase și ustensile de bucătărie pe verticală sau folosind soluții ingenioase de depozitare pe interiorul ușilor dulapurilor.
  • Nu aglomera blatul de bucătărie cu micile aparate electrocasnice pe care nu le folosești zilnic și nici nu le expune pe etajere, ci găsește-le un loc într-un dulap. Pe polițele și rafturile deschise așezi, mai degrabă, veselă delicată din porțelan premium pentru servirea mesei, de la Villeroy & Boch.
Bucătării moderne: idei de amenajare și sfaturi utile pentru o bucătărie modernă

Colecția New Wave, al cărei design îmbină precizia cu eleganța, formele geometrice cu liniile grațioase și cu imprimeurile colorate, va da o notă avangardistă bucătăriei tale moderne.

Chiuveta și bateria de chiuvetă pentru bucătăria modernă

Tu care crezi că este cel mai folosit obiect dintr-o bucătărie? De aragaz nu ai nevoie când prepari, de exemplu, o salată, iar prăjituri coci, probabil, mai rar, însă ar fi imposibil să gătești chiar și cel mai simplu aliment fără să folosești măcar o dată chiuveta și, implicit, bateria. De fapt, statisticile spun că bateria de bucătărie este folosită, în medie, de până la 90 de ori într-o singură zi. Un design intuitiv este, în lumina acestui detaliu, absolut obligatoriu.

Caracterul modern al unei bucătării este dat și de eficiența chiuvetei și a bateriei de bucătărie alese. Cuva trebuie să fie suficient de încăpătoare, dar proporțională cu dimensiunile încăperii, materialul din care este realizată trebuie să fie rezistent, durabil și ușor de curățat, iar bateria de chiuvetă trebuie să dispună de cele mai noi tehnologii pentru a face din gătit o adevărată plăcere.

Bucătării moderne: idei de amenajare și sfaturi utile pentru o bucătărie modernă

Ergonomia contează enorm într-o bucătărie funcțională și inovațiile tehnologice oferă eficiență maximă într-un design atrăgător, așa că trebuie să profiți de toate avantajele acestora.

Generația actuală de chiuvete de bucătărie mizează în general pe patru tipuri de materiale: inox, compozit, ceramică și sticlă. Fiecare dintre acestea are anumite avantaje care le recomandă pentru bucătăria ta, însă cel mai modern și care beneficiază de o tehnologie revoluționară de este compozitul.

Robust și deosebit de rezistent, chiar până la temperaturi de până la 280 grade Celsius, compozitul conține în proporție de peste 70% particule de granit unite între ele cu rășini dure. Datorită pigmenților introduși în compozit, chiuvetele din granit de la Teka sunt disponibile într-o varietate de culori și le poți integra ușor într-un decor modern. Nu uita să le dotezi cu baterii din aceeași gamă, pentru un aspect omogen.

Bateriile de bucătărie premium Teka înglobează în designul lor tehnologii ingenioase care te ajută în mai multe feluri:

  • Au un sistem de filtrare care neutralizează gustul de clor și elimină impuritățile (TekaPure).
  • Au un limitator de debit care reduce consumul de apă și un limitator de temperatură care reduce consumul de energie necesar pentru încălzirea apei.
  • Sunt dotate cu un sistem antiopărire.

În ce privește configurația bateriei de bucătărie, aceasta depinde în mare măsură de nevoile tale. Poți alege baterii cu țevi înalte, cu duș extractibil sau baterii cu sistem de montare în perete, ca să câștigi mai mult spațiu.

Electrocasnice încorporabile pentru bucătăriile moderne

Știi ce nu o să vezi niciodată într-o bucătărie modernă? Un aragaz cu cuptor așezat stingher într-un colț al încăperii și o hotă convențională montată sub blatul de deasupra. De fapt, în bucătăria modernă trebuie să te chinui puțin ca să identifici plita, cuptorul și hota, pentru că toate sunt excelent camuflate în mobilier.

Bucătării moderne: idei de amenajare și sfaturi utile pentru o bucătărie modernă

Aparatele electrocasnice mari integrate în mobilier contribuie la menținerea aspectului ordonat, unitar și ajută la economisirea spațiului. Nu mai ești restricționat de sursa de alimentare cu gaz dacă alegi electrocasnice încorporabile electronice și poți așeza cuptorul separat de plită. În plus, nemaiexistând o suprafață liberă de 1-2 centimetri între aragaz și blatul de bucătărie sau dulap, îți va fi mult mai ușor să faci curățenie în bucătărie.

Plita încorporabilă și cuptorul încorporabil sunt extrem de populare în bucătăriile de orice dimensiuni, amenajate în orice stil, dar ca să completezi armonios decorul unei bucătării moderne îți recomandăm să te orientezi către următoarele electrocasnice inovatoare:

Plita electrică încorporabilă cu inducție

Modelele de plite electrice încorporabile de la Teka sunt o achiziție ideală pentru bucătăria ta modernă pentru că:

  • Îți permit configurarea duratei de preparare de la început prin tehnologia WISH.
  • Se deconectează automat după ce sunt pornite pentru mai mult timp.
  • Se curăță extrem de ușor, prin ștergerea suprafeței cu o lavetă, deci adio timp prețios pierdut ca să cureți aragazul.
  • Sunt disponibile în modele cu lățimi care variază între 50 cm (pentru bucătăriile moderne mici) și 95 cm (pentru spațiile generoase).
  • Încălzesc recipientul în care prepari mâncare fără să piardă căldură ori energie.

Cuptorul electric încorporabil cu autocurățare

Modern înseamnă întotdeauna inovator, iar cuptorul adecvat unei bucătării moderne nu face excepție de la această regulă. Tehnologiile actuale îți ușurează munca pentru ca tu să te bucuri de mai mult timp liber, de conversații plăcute cu prietenii veniți în vizită sau, pur și simplu, de un capuccino pe care-l savurezi în liniște în timp ce gătești cina.

Bucătării moderne: idei de amenajare și sfaturi utile pentru o bucătărie modernă

Suntem siguri ca-ți dorești să nu mai fii nevoit să cureți cuptorul după fiecare rețetă pregătită. Nimic mai simplu! În prezent există mai multe tehnologii de autocurățare pentru cuptoarele încorporabile:

  • Prin piroliză – Aerul din interiorul cuptorului se încălzește până la temperaturi de peste 500 de grade Celsius, curățând automat grăsimea și resturile de mâncare.
  • Prin hidroliză – Apa dintr-o tavă introdusă în cuptor este transformată în abur, acesta înmuind grăsimea și resturile de mâncare. Cuptoarele încorporabile Teka sunt prevăzute cu un sistem dublu de autocurățare, care funcționează atât prin hidroliză, cât și prin piroliză.
  • Prin cataliză – Pereții interiori ai cuptorului sunt prevăzuți cu un înveliș ceramic care absoarbe resturile de mâncare, când temperatura ajunge la 100 de grade Celsius.
  • Eco-clean – Pereții interiori ai cuptorului sunt prevăzuți cu un înveliș din particule nanoceramice care descompun grăsimea și resturile de mâncare fără consum suplimentar de energie electrică. Găsești acest sistem de autocurățare eco la cuptoarele încorporabile Bosch.

Hota telescopică

Fără o hotă cu putere mare de absorbție ți-ar fi foarte greu să te descurci în bucătărie, ceea ce contravine total conceptului de modernism. Mai ales în bucătăriile open space, hota este un element esențial care înlătură mirosurile din aer și păstrează o atmosferă curată.

Spre deosebire de decorurile rustice, unde hota decorativă cu margini din lemn se integrează perfect printre finisajele în tonuri de maro, hota ideală pentru o bucătărie modernă este cea telescopică, care se adaptează nevoilor tale. Practic, zona de extracție a acestui tip de hote se poate extinde când este necesar, iar în restul timpului rămâne perfect camuflată.

Mașina de spălat vase încorporabilă

E drept că, în timp ce speli vasele, ai putea face mici exerciții de meditație, așa cum recomandă cărțile de dezvoltare personală, dar n-ar fi mai drăguț să folosești cele cinci-zece minute făcând yoga? Sau ieșind la o scurtă plimbare cu cățelul. Ar fi chiar mult mai bine așa, nu?

Mașina de spălat vase, mai ales într-o familie numeroasă, este deosebit de utilă pentru oricine, indiferent de stilul amenajării bucătăriei. În orice caz, așa cum spuneam mai sus, modern înseamnă, în ziua de astăzi, tehnologie inovatoare care-ți îmbunătățește calitatea vieții. În varianta încorporabilă, mașina de spălat vase cu diverse seturi de programe este indispensabilă pentru o bucătărie modernă.

Finisaje și culori specifice unei bucătării moderne

Avem, până acum, o bucătărie în care electrocasnicele sunt ascunse vederii, blaturile de lucru sunt goale, iar mobilierul nu este decorat în niciun fel. Bucătăria aceasta nu pare atât de primitoare pe cât ne propuneam la început, dar asta numai pentru că n-am apucat să vorbim despre finisaje și culori. Odată ce acestea intră în scenă, decorul capătă viață și atmosfera devine familiară și plăcută, exact așa cum ne doream.

Texturile unei bucătării moderne reflectă frumos lumina. Ce înseamnă acest lucru:

  • Podea și pereți acoperiți cu ceramică high-tech, glazurată, care imită materialele naturale (lemn sau piatră)
  • Suprafețe cromate, suprafețe din sticlă și inox
  • Finisaje lucioase

De asemenea, schema de iluminat trebuie să țină cont de zonele în care ai nevoie de lumină și să includă spoturi încastrate în mobilier, pentru că o singură sursă de lumină montată pe tavan nu este suficientă, deși aceea este foarte importantă pentru un decor spectaculos. Mai ales dacă optezi pentru o suspensie de tavan cu abajur metalic și finisaj cromat.

Schema de culori nu se rezumă la nuanțe neutre, ci poate include și culori puternice, ca accent în zona backsplash-ului (porțiunea de perete dintre blatul de lucru și dulapurile superioare). Contrastul dintre alb și negru au un impact puternic asupra privitorului, iar nuanțele de gri luminos creează o atmosferă elegantă.

Te pregătești să începi acum un proiect de amenajare bucătării moderne și ai nevoie de mai multe idei și recomandări? Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii noștri.