Scurt studiu al Oalelor si Cratitelor

Salut!

Stiu ca saptamana trecuta am scris despre cum sa iti alegi tigaia in mod eficient, asa ca saptamana asta revin cu un mic studiu despre oale si cratite, ca sa pastram tonul culinar.

Atunci cand te hotarasti ca ai nevoie de o oala noua, este necesar sa stii ca aceasta trebuie sa fie solida si robusta. Ideal ar fi ca materialul din care este compusa sa contina 18% crom, 10% nikel si 72% otel. Sa nu rugineasca, sa se curete usor si sa poata fi spalata la masina de vase. Cam asa arata „portretul” oalei perfecte.

Baza sau fundul oalei trebuie sa fie confectionat din otel si sa contina o cantitate considerabila de aluminiu. De ce? Pentru ca aluminiul este un conductor excelent de temperatura si asigura transmiterea uniforma a cesteia. Atentie ca nu toate oalele pot fi folosite in cuptor! Daca intentionezi sa o folosesti astfel, asigura-te ca este compatibila.

Cu cat capacul este mai jos (nu este bombat), cu atat caldura si lichidele se pastreaza mai bine in interiorul oalei sau a cratitei. Capacele din sticla au avantajul ca poti vedea exact ce se intampla, fara sa mai ridici capacul sa pierzi din temperatura si lichid. Cu siguranta ai vazut acele capace putin curbate in interior- sunt grozave pentru ca tot lichidul care se strange pe capac, se scurge inapoi in oala si asigura o aroma mult mai intensa si mancare mai frageda.

Manerele pot fi din plastic rezistent la caldura sau din otel (cele din otel au avantajul ca pot fi folosite in cuptor, cele din plastic nu sunt rezistente la asemenea temperaturi- peste 80°C). Trebuie sa fie cat mai aproape de corpul oalei si cat mai bine prins, iar forma trebuie sa fie extrem de confortabila pentru tine in timpul gatitului.

Eeeeehh… si sa trecem la Oalele sub presiune zic!

 Cand vine de mecanism, este musai ca acesta sa includa o valva de siguranta pentru a putea regla temperatura si presiunea din interior, iar etansarea sa fie perfecta…altfel nu vei avea rezultatele asteptate. In cazul in care ti se strica garnitura, poti sta linistita ca exista si garnituri disponibile la vanzare (nu e nevoie sa arunci oala). Timpul de preparare este redus considerabil (fata de oalele traditionale), datorita temperaturii ridicate din interior (poate ajunge pana la 130°C). Pentru momentele in care nu doresti sa gatesti la astfel de temperaturi (sa spunem ca vrei sa coci ceva) este suficient sa reglezi acest aspect din valva oalei.

Este necesar sa iei in considerare ca nu orice preparate pot fi gatite la oala sub presiune. Este ideala pentru mancaruri a caror preparare depaseste 45min, cum ar fi supele, ciorbele, tocanitele, etc. Nu este indicat sa o folosesti la gatirea orezului sau a oricaror alte alimente sensibile la caldura.

Ca si material, majoritatea sunt confectionare din otel inoxidabil si aluminiu (aluminiul este binecunoscut ca un foarte bun conductor termic, ajutand la incalzirea si distribuirea uniforma a temperaturii).

SPOR LA GATIT!