Nevoia de calm și echilibru – trendul „Bubble Bathroom”

Pop up my Bathroom | Rückzug 2013

Pop up my Bathroom | Rückzug 2013

Creșterea confortului duce la alternative extrem de individuale, noi și personalizate posibilități de dotare a băilor. Baia modernă este întruchiparea retragerii, departe de viața de zi cu zi, agitată și zgomotoasă. În viitor, locuința privată, care devine un loc esențial al vieții, inclusiv al celei profesionale, baia va câștiga chiar mai multă semnificație și importanță ca până acum. Cine spune asta? Specialiștii ISH, târgul de referință mondială în materie de băi, desfășurat o dată la doi ani la Frankfurt. Ei au indentificat mai multe tendințe pentru 2013/2014 și au denumit una dintre ele Bubble Bathroom.

Pop up my Bathroom | Rückzug 2013

„Bubble Bathroom” imaginează una dintre soluții pentru baia viitorului sub forma unei bule, a unui balon ce te izolează, te protejează precum un cocon permeabil vieții. Baia este imaginată ca un loc virtual atemporal, intim, o încăpere ce te îmtâmpină doar pe tine așa cum ești, debarasat de masca cotidiană, de imaginea pe care o arăți celorlați. Aici ai acces privat, care-ți oferă confortul relaxării din fața stresului lumii moderne, dar și cadrul perfect de a-ți compune imaginea în fața celorlalți.

Pop up my Bathroom | Rückzug 2013

„Bubble Bathroom” creează limite într-un mediu în care limitele devin tot mai neclare. Vezi ce înseamnă să ai conturi pe rețele de socializare, spre exemplu. Lumea te poate cunoaște mult mai repede acum. Și totuși, baia ca un cocon nu este o chestiune a contrariilor, ea are mai mult de a face cu ideea de a te bucura de un spațiu înclus în altul mai cuprinzător, de capsulă sub un înveliș exterior copleșitor. Este similar dacă vrei contului tău de Facebook. Tu hotătăști ce postezi, când și cine vede postările tale.

Pop up my Bathroom | Rückzug 2013

În consecință, designul băii va fi cu siguranță gândit pe baza acelorași cerințe de reprezentare estetică ca și pentru restul casei. Doar că, și în baie, utilizatorul aplică cele mai înalte standarde de confort și estetică pentru a se bucura de timpul petrecut aici. Și baia va trebui să fie de asemenea frumoasă, ca o demosntrație de apartenență la o cultură din ce în ce mai sofisticată. Și nu este vorba doar de membrii familiei care au acces în acest univers al băii, ci și de un cerc intim de prieteni și cunoștințe, care ar trebui să se simtă ca acasă într-un asemenea spațiu. Tot ce se aplică la casa noastră, în general, ca mod de a ne reprezenta pe noi înșine, se va aplica și la baie: este reflectarea imaginii noastre.

Pop up my Bathroom | Rückzug 2013

Baia arată viitorului se relevă într-o lumină diferită. Individualizarea este însoțită și de o scădere a intimității, suntem foarte firavi în a mai putea stabili o distincție clară între persoana noastră publică și sinele nostru privat (vezi impactul rețelelor sociale). În „Bubble Bathroom”, putem fi singuri și a ne bucura de această singurătate. Dar aceasta nu este doar izolarea care ne permite să renunțăm la mască. Este și încăperea unde ne pregătim imaginea pentru restul lumii.

Pop up my Bathroom | Rückzug 2013

Baia este spațiul în care intrăm în contact cu apa, una din cele patru elemente clasice, care are o funcție de ritual precum: debarasarea de make-up, de armura noastră socială, ritual ce ne permite să ieșim din duș sau din cadă liberi și să ne simțim renăscuți. Baia devine astfel un loc de întâlnire cu sine, un motiv de meditație și – atunci când e utilizată pentru a ne pregăti, de a da piept cu lumea din afară – un loc de auto-definire.

Foto: Constantin Meyer, VDS

Pop up my Bathroom | Rückzug 2013