Este cazul sa-ti cumperi un SSD !

 

SSD-urile sunt cunoscute pentru pretul mare si pentru spatiul mic pe care-l ofera, dar totusi care sunt diferentele dintre un HDD si un SSD ? Tie care ti se potriveste mai bine ?

SSD-ul este foarte rapid

Daca ai de gand sa iti construiesti un sistem care sa porneasca aplicatii complexe intr-un timp nu mai mare de 2-3 secunde si cel mai frecvent 1 secunda sau instant pentru Photoshop sa zicem atunci SSD-ul ar trebui sa fie alegerea ta. Daca ar fi sa comparam un SSD cu un HDD la acest capitol SSD-ul castiga. Nu are parti in miscare iar timpul de acces este drastic redus. In cazul unui SSD informatia este stocata pe platane (in forma de disc) cate 3 sau 4 in interiorul sau si acestea se misca la o viteza de 5400, 7200 rpm cel mai adesea si la 10.000 – 15.000 rpm pentru cele disponibile pe servere.

Si partea cea mai frumoasa este ca daca bootezi Windows 7 pe un SSD desktop-ul apare in 10-15 secunde pe cand pe un HDD cel mai repede il poti vedea in 30 de secunde in functie si de sistem.

SSD-ul nu face zgomot

Neavand parti in miscare SSD-ul nu va scoate nici un click, tiuit in timp ce PC-ul este pornit sau eu mai stiu ce alte sunete mai scot ele in timpul functionarii. Sa nu mai vorbim de cele mai vechi care in timp dezvolta un sunet la orice incarcare de date.

SSD-ul este rezistent la socuri si temperaturi mari

In comparatie cu un HDD un SSD poate fi miscat in mod brutal (rezistent chiar la socuri puternice) ceea ce-l face foarte util pentru laptopuri care utilizate pe teren se pot intrerupe automat in timpul utilizarii ca masura de siguranta impotriva socurilor. Din motiv de spatiu ocupat si din motiv de design subtire SSD-urile sunt din ce in ce mai utilizate pe dispozitive portabile pentru ca economisesc energie, si dau un suflu nou laptopurilor trecute de vreme, pentru ca stim cu totii ca HDD-ul este cea mai inceata piesa dintr-un calculator.

Preturi din ce in ce mai mici pentru un SSD

Daca pana acum nu te-am convins ca PC-ul tau sau laptop-ul tau merita un SSD. Fii atent cat de mult au scazut preturile la SSD-uri in ultima perioada. Acum pretul de pornire este de la 237 Lei pentru un SSD bun de 60GB de la Kingston. Poti obtine viteze de transfer de date de 100 MB/s constant si chiar mai mult in cazul fisierelor de dimensiuni mari compacte.